Harrastuksista tibbejemme kanssa

Harrastaminen koirien kanssa on aina kiinnostanut ja ensimmäistä omaa koiraani miettiessäni oli etsinnässä nimenomaan harrastuskoira. Roduksi valikoitui briardi ja Oona (BH TK2 Aja Hippo's Bandit) muutti meille Tsekeistä vuonna 2004. Oonan kanssa tutustuttiin moniin eri lajeihin mm tokoon, hakuun, jäljestyseen, paimennukseen ja agilityyn.  Paljon tuli tehtyä virheitä ja  opittua kantapään kautta monia asioita mutta myös onnistumisia ja tuloksiakin sekä ensimmäiset kisakokemukset ohjaajalle :) Into harrastuksiin on vuosien mittaan vain kasvanut ja jalejakin tullut lisää :) PK-lajit on jäänyt täysin puuhastelu ja mielenvirkistys tasolle ja "tilalle" on tullut rally-toko ja koiratanssi, eli hieman sopivampia lajeja tiibetinterriereille, ainakin kilpailemismielessä ;)


Tällä hetkellä aktiivisina harrastuskoirina on Aada (CIB FI SE BY EE LV LT BALT MVA BYV-15 RTK1 PAIM-T Ajannan Aa Lia) ja Riia (EE LT BY JMVA BYJV-15 Ajannan Bisaja). Aada on ensimmäinen koiristamme joka on ollut soveltuva agilityharrastukseen ja siitä onkin muodostunut Aadan päälaji  :) Syksyllä 2015 Aada nousi kolmosluokkaan ja sieltäkin on tuloksia saavutettuna!  Aikaisempien koirien kanssa on agilityä lähinnä puuhasteltu omaksi iloksi ja nyt kun siihen on päässyt perehtymään kunnolla on laji kyllä vienyt mennessään :) Pienestä pitäen on Aadan kanssa suunnitelmiin kuulunut myös toko jota on kyllä myös paljon tehty mutta se pääsi jäämään hieman agilityn varjoon. Nyt on siinäkin päästy taas vauhtiin ja ensimmäisitä kisoista Aada nappasi hienosti ensimmäisen ALO1 tuloksen :) Näitä tokotaitoja on hyödynnetty myös rally-toko kentillä ja käyty siellä kilpailemassa ensin lajin epäviralliseen aikaan ja nyt uudelleen kun lajista on tullut virallinen ja sieltä on Aadalla saavutettuna RTK1 ja avoimessakin luokassa ollaan käyty kilpailemassa. Koiratanssi on myös alkanut kiinnostamaan ja temppuja opeteltu mutta toistaiseksi ainakin vain omaksi iloksi. 


Paimennusharrastus on myös tullut uudellen mukaan Aadan kanssa, Aada on käynyt paimentamassa sekä lampaita että hanhia. Paimennus on hyvin lähellä sydäntä ja ehkä parasta mitä koiran kanssa voi tehdä mutta sen harrastaminen on hyvin hankalaa joten se pysyy "harvinaisena herkkuna" meidän harrastuksissa ja ajatuksissa mukana :)  Paimentamassa on käynyt Aadan lisäksi kaikki muutkin koiramme,  molemmat briardit sekä tibbemme Urho ja Riia. Moni kasvateistamme on käynyt kokeilemassa myös sekä B-pentujen isä Toivo. Mahtava harrastus :)


Riian päälajiksi on myös muodostunut agility ja mahdottoman innokas menijä onkin :) Riian kanssa on käyty myös paljon paimentamassa ja on osoittautunut hyväksi paimenkoiraksi :) Tokoilua ei olla unohdettu ihan kokonaan vaikka vähän muiden lajien varjoon se onkin nyt jäänyt.. Rallytokoilemassakin on käyty ja RTK1 koulutustunnuksen Riia sai jo 11kk ikäisenä :) Riian kanssa keskitytään nyt kuitenkin lähinnä agilityyn ja paimennukseen ja toivottavasti päästäisiin kisailemaankin lähiaikoina :)


Ilo on seurata myös kasvattien harrastustouhuja :) Onneksemme on löytynyt paljon ihania ja aktiivisia koteja pennuille ja on päässyt seuraamaan kasvattien harrastamista niin agility, toko ja rally-toko kentillä kuin myös koiratanssissa, paimentamisessa ja jäljestyksessä :)